מה קורה כשאני מתקשה להבין את עצמי? מבט בעיניים סיניות

 לפני זמן מה קראתי כתבה בעיתון שעסקה בהפרעה נפשית אובססיבית קומפולסיבית הנוגעת ליחסים – ROCD. כשקראתי, מיד קפץ לעיני המשפט הבא: "..לאדם אין סתם אובססיות, יש לו קושי אמתי בגישה פנימה".

לפי הכתבה, הסובלים מהפרעה אובססיבית קומפולסיבית מתקשים לדעת מה הם הרגשות שלהם, ולכן הם נעזרים במדדים חיצוניים, למשל מד הטמפרטורה במזגן כדי לדעת אם קר להם, או חוות דעת של המוכרים בחנות על מנת להבין אם הנעליים נוחות או לוחצות. הסיבה היא שדבר מה חוסם את הגישה שלהם לרגשותיהם.

ברפואה הסינית, אותו 'דבר מה' המפריע לתקשורת של האדם עם עצמו נחשב לליחה. כמו שליחה חומרית, כמו נזלת למשל, מפריעה לנו לשאוף אוויר פנימה ולנשוף החוצה, כך יכולה ליחה 'אל חומרית' לחסום את התקשורת שבין מה שקורה מחוצה לנו ומה שקורה בליבנו פנימה. ליחה מסוג זה יכולה לבוא לידי ביטוי בצורות רבות: למשל תחושה של קושי בהבנה, הבנה איטית ולא תמיד מותאמת של מצבים וסיטואציות (מה שאנחנו נוהגים לעתים לכנות 'פלגמטיות' מילה שמקורה במילה phlegm – ליחה באנגלית).

לפעמים הליחה יוצרת חיכוך וחום, ואז נראה תמונה שבראייה המערבית מתחברת למה שאנחנו מכנים ADHD – הפרעת קשב וריכוז היפראקטיבית: מצד אחד קושי בהבנה של הוראות ומשימות, ומאידך חוסר יכולת להתרכז לאורך זמן, תזזיתיות, עצבנות וכעס שנובעים מן הקושי להתכנס פנימה ולהתרכז. גם כאן, הגורם החוסם הוא ליחה, אף שקשה יותר להרגיש בה, מכיוון שהחום והאש שהיא יוצרת משפיעים על המופע באופן דומיננטי.

ליחה כזו המפריעה לחושים יכולה להופיע גם בהפרעות חרדה, וגם בהפרעות נפש קשות כמו סכיזופרניה או מאניה דיפרסיה, או בהפרעה אובססיבית קומפולסיבית כמו שמתואר בכתבה במוסף 'הארץ'. אבל האמת היא שבכל מצב שבו אנו מתקשים לחשוב בבהירות, להבין את עצמנו ואת רגשותינו, סביר להניח שמעורבת ליחה, ההופכת את הצלול לעכור.

ליחה היא תמיד פתולוגית, וככזו יש לטפל בה- לרכך אותה, למוסס ולהניע אותה, על מנת לפתוח את ערוצי התקשורת שלנו עם עצמנו או עם הסובבים אותנו.

מקור הליחה עשוי להיות תורשתי, או שהיא נתקעה אי שם בילדות המוקדמת ונותרה במערכת שלנו. לעתים הליחה מתפתחת במשך החיים. יש אנשים שנוטים יותר לאגור ליחה ולצבור אותה, בילדים אפשר לראות זאת למשל כשיש קושי להתחיל פעולה, 'להתניע', למשל ילדים שמתלוננים על שעמום אך לא מצליחים למצוא פתרון בכוחות עצמם, או זקוקים להרבה הסחות דעת כמו מסכים או הפעלות חיצוניות. לעתים אפילו המבט בעיניהם נראה עמום ולא חד ובהיר.

נדמה לי שאני סובל/ת מליחה, מה אני יכול/ה לעשות?

 

ראשית, אני ממליצה מאוד לבוא לטיפול ברפואה סינית. במיוחד כאשר נדמה שהליחה ככר התפתחה להיות חלק ממי שאני, כשאני מזדהה עם תחושות של חוסר כוח, עצבנות, חוסר בהירות וקושי בקבלת החלטות, וכמובן בפתולוגיות מורכבות יותר הפוגעות באורח החיים.

בעזרת אבחנת הדופק הסינית, אבחנת הלשון וכלים נוספים אפשר להתאים טיפול המורכב מדיקור, תזונה, וצמחי מרפא שיכולים לפתוח ולחבר מחדש את הערוצים שנפגעו.

כלי משמעותי נוסף לטיפול בליחה הוא תנועה. כשאנו עושים פעילות ספורטיבית, ריקוד או מתרגלים אמנות לחימה אנו מניעים את הערוצים ואת הליחה ומסייעים למנגנונים הטבעיים של הגוף לטפל בליחה ולנקות אותה.

תזונה היא אספקט משמעותי נוסף בטיפול בליחה. מזונות מטוגנים, מוצרי חלב, גלוטן ואחרים מעודדים יצור ליחה ואגירתה בגוף; מזונות אחרים כמו פטריות, עלים ירוקים, ירקות חריפים כמו צנוניות או סלרי יכולים לעזור לגוף להתמיר את הליחה ולסלק אותה. בקליניקה אני מספקת הנחיות תזונה מפורטות ומותאמות למטופל/ת.