טיפול טבעי בדלקת בפרק כף היד – תסמונת התעלה הקרפלית:

אחת התסמונת הכי נפוצות שאני פוגשת בקליניקה אצל אמהות אחרי לידה היא תסמונת התעלה הקרפלית – דלקת בפרק כף היד. התסמינים הם לרוב כאב עמום או חד בתנועות מסויימות המופיע באזור האגודל, ולעתים באזור הזרת, האצבע והקמיצה שנובעת בדרך כלל מהעומס הרב שיש על המפרק כשאת מניקה, מאכילה בבקבוק, מרימה את התינוק/ת ומחזיקה אותה/ו למשך זמן רב. זה מאוד מציק וכואב ובעיקר מפריע לתפקוד היומיומי בכל מטלות האמהות שבן רגע הפכו להיות השגרה החדשה שלך.

התסמונת הזאת נובעת בעיקר מכך שהרבה עומס מתרכז למפרק כף היד (יש נשים שסובלות מtennis elbow או golf elbow, כלומר שאצלן העומס נופל דווקא על המרפק, והפוסט הזה רלוונטי עבורן בדיוק באותה מידה).

סיבה נוספת היא המתח הרב והסטרס שמתלווה לאימהות הראשונית. הגוף שלנו הוא הראשון לסבול מכך שאנחנו שרויות במתח, חרדה ועוד, והדבר עלול להתבטא בשלל תסמינים גופניים ביניהם גם כאבי שרירים ודלקות.

מסיבה זו כשאני מטפלת אני תמיד מתייחסת לשני הגורמים – המכני והנפשי ביחד.

מה אפשר לעשות בבית כדי להקל על הכאב ולטפל בדלקת?

  • מנוחה ושינוי תנוחה: נכון, תקופת האימהות הראשונית לא מאפשרת לנו לנוח יותר מדי, אבל כדי שהמפרק יוכל להשתפר ולהחלים חשוב לתת לו מנוחה ככל הניתן. נוסף על הטיפול בתינוק/ת – בעיקר האכלה והחזקה – פעולות המעמיסות על המפרק הן: גלילה בטלפון הסלולרי, הקלדה במחשב ושימוש בעכבר, קילוף פירות וירקות במטבח, שטיפת כלים (יש לך פטור מרגע זה 😊), ולעתים הברשת השיער. רצוי להמנע ככל האפשר מהפעולות האלה או לעשות אותן עם היד שאינה כואבת, ולנסות לשנות את התנוחה שבה אנחנו בדרך כלל עושות אותה. למשל, לשים לב שבעת הנקה או האכלה פרק היד שלנו אינו מקופל כלפי פנים או כלפי חוץ אלא הולך בזרימה ישרה עם האמה. (בתמונה המצורפת לפוסט אפשר לראות את פרק כף היד של האם מקופל פנימה לכיוון התינוק, וזה עלול לגרום לעומס על המפרק). את יכולה לנסות להניק בשכיבה על הצד, כך שהיד לחלוטין משוחררת מהחזקת התינוק/ת או כשהתינוק/ת מונח/ת על כרית הנקה. עוד אפשרות היא להשתמש יותר במנשא כדי להעביר את העומס לידיים.
  • חימום האזור – אפשר עם כרית חמה, אפשר לשטוף במים חמים במקלחת. בהקשר זה כדאי לשים לב שהעומס הרבה פעמים נובע מהגב – אזור השכמות ולכן רצוי להעניק גם לו תשומת לב. אפשר לבקש עיסוי נעים מבן/ת הזוג, לחמם את האזור ולהניע אותו בסיבובי שכמות וכתפיים.
  • תערובת שמנים סינרג'י – התערובת הזו של #שלוס, שלדעתי הזכרתי אותה כאן כבר כמה פעמים, היא באמת אחת מהתרופות הטבעיות החזקות ביותר שאני מכירה לטיפול בדלקות. אפשר למרוח אותה כמה שיותר פעמים על המפרק, עד להקלה והטבה בכאב. הסייג היחיד שחשוב להזכיר כאן הוא שהתערובת מכילה שמנים אתריים חזקים, ולכן לא כדאי למרוח אותה בקרבה לתינוק/ת. עדיף למרוח אותה אחרי שהתינוק/ת נרדם או לאחר שסיימת את הטיפול בו/ה כדי שלא ינשמו את האדים מיד לאחר המריחה.
  • לנסות להקל על המתח הנפשי – קודם כל חשוב לומר שהמצב הטבעי והתקין של אם טרייה כשמגיע/ה תינוק/ת חדש/ב לבית הוא של מתח וחרדה. נסי להיעזר ככל האפשר בקרובי/ות משפחה, חברות וכדומה בטיפול בתינוק/ת, לנסות להתאוורר ככל הניתן מחוץ לבית וגם ליהנות – להפגש עם חבר/ה, ללכת לים או לבריכה, לצפות בסרט, ללכת למסג' מפנק או כל מה שעושה לך טוב –ככל שתעזרי לעצמך להתרענן כך תרגישי טוב יותר, תהיה לך סבלנות רבה יותר, וגם הגוף שלך יודה לך.
  • דיקור, דיקור ושוב פעם דיקור – עוזר מאוד להעביר את הדלקת, להקל על הכאב, ההקלה היא לרוב מידית ולרוב יש הטבה משמעותית ולאורך זמן לאחר שניים-שלושה טיפולים.

אמא לאחר לידה – אם את סובלת מכאבי פרקים, מתסמונת התעלה הקרפלית, כאבי גב, חולשה, תשישות, דכאון לאחר לידה או כל בעיה אחרת – אני כאן בשבילך.

אמא לאחר לידה