המדריך להתחלה וביסוס מוצקים לפי הרפואה הסינית

קיימות גישות רבות ושונות לתחילת מוצקים – בייבי לד, הגישה הקלאסית ועוד. כמטפלת ברפואה סינית בילדים אני מייחסת חשיבות רבה לתזונה. לתהליך ההיכרות עם המזון והתבססות התזונה בילדות המוקדמת יש השפעה משמעותית על בריאות הילד/ה בילדות ובבגרות. מסיבה זו הכנתי כאן מדריך בסיסי בהמשכים לביסוס תזונה בריאה והרגלי אכילה מיטיבים בינקות.

כמטפלת אני רואה חשיבות גדולה לתחילת המוצקים מכיוון שבגילאים הצעירים תזונה מהווה את הגורם מספר אחת לפתולוגיות שאני רואה בקליניקה. לפי הרפואה הסינית רוב מה שאנחנו מקשרות בטעות עם דרכי הנשימה, נזלת, דלקות אוזניים וגרון, שיעול וקוצר נשימה – מקורו לרוב בתזונה לא מותאמת שגורמת להצטברות של ליחה שבאה לידי ביטוי בדרכי הנשימה העליונות. לכן הטיפול אצלי תמיד מלווה בהנחיות תזונה מפורטות, ומכיוון שאני מאמינה ברפואה מונעת, ובביסוס הרגלי תזונה נכונים מהרגע הראשון, הכנתי את המדריך שלפניכן, שיעזור לכן למצוא את הדרך לתזונה מותאמת וטובה.

חלק ראשון: התחלת מוצקים לפי הרפואה הסינית

מתי מתחילים?

התחלת טעימות עושים באופן מסורתי לפי הרפואה הסינית בגיל שמונה חודשים. עד גיל זה צרכיו התזונתיים של התינוק אמורים להיות מסופקים על ידי חלב האם. כמובן שיש תינוקות שמגלים בשלות לאכילה מוקדם יותר או מאוחר יותר, אבל אני מוצאת ששמונה חודשים היא מסגרת זמן מרגיעה. היא ממחישה שגיל 4 חודשים – גיל שהיה מומלץ בטיפת חלב עד לפני כמה שנים לתחילת טעימות – הוא בפירוש מוקדם מדי. יש ילדות וילדים שמגלים סימני מוכנות כבר בגיל חצי שנה. בכל מקרה, תחילת טעימות מוקדמת יותר מומלצת רק במידה והילד/ה מגלים סימני מוכנות מובהקים: יכולת לשבת זקוף, הבעת עניין משמעותית באכילה – התבוננות, ריור למראה אנשים אוכלים, וניסיון לחטוף אוכל ולהכניסו לפה.

איך טועמים?

חשוב להבין שכל מזון חדש הוא כמות עצומה של מידע עבור הילד/ה. לכן צריך לתת לגוף זמן לעכל – וכל מזון חדש לתת מדי יום למשך מספר ימים עוקבים, ולא להוסיף עוד לפני שבטוחים שהמזון מתקבל בברכה במערכת. למשך – 5 ימים של טעימות בטטה, אחרי כן 5 ימים של טעימות גזר, כאשר לאחר 3 ימים אפשר כבר לערבב בטטה וגזר יחד. אחרי כן קישוא וכדומה. בשלב מאוחר יותר, אני ממליצה תמיד להוסיף למנת ירק/פרי מאכל שומני – אבוקדו, טחינה, שקדיה, שמן זית – מכיוון שהשומן מסייע לויטמינים מהמזון להספג בגוף.

לא מומלץ להתחיל אם הילד/ה כבר נמצא/ת בהתמודדות אחרת, רגשית או גופנית. אם יש כרגע מחלה או שהילד/ה בדיוק נכנסה לגן חדש או כל דבר משמעותי אחר שכרוך בהתמודדות לא פשוטה, עדיף להמתין ולא להתחיל, או, במידה וכבר התחלתם, לא להתקדם הלאה עם מזון חדש, אלא לעצור ולכבד את השלב שבו הילד/ה נמצא/ת.

לחצי כאן למעבר לחלק השני של המדריך להתחלת מוצקים בתינוקות: כמה אוכלים, מתי אוכלים ומה אוכלים

 

לחצי כאן למעבר לחלק שלוש של המדריך להתחלת מוצקים בתינוקות: מה לא אוכלים – מאילו מזונות רצוי להמנע

 

לחצי כאן למעבר לחלק ארבע של המדריך להתחלת מוצקים בתינוקות: הסימנים לכך שתזונת התינוק/ת אינה מותאמת.