המדריך להתחלת מוצקים לפי הרפואה הסינית : חלק שלישי
מה לא אוכלים – מאילו מזונות חשוב להמנע
בפוסט הקודם דיברנו על התחלת מוצקים – מתי אוכלים, כמה אוכלים ומה אוכלים.
הפעם נדבר על משהו לא פחות חשוב, והוא – מאילו מזונות חשוב להמנע או להפחית בצריכתם.
מה לא אוכלים?
- מזון מעובד/מתועש – להמנע מלתת בכל מחיר. במזון מעובד אני כוללת את כל מה שיוצר במפעל ואינו מזון גולמי, כל דבר שברשימת הרכיבים שלו יש מרכיבים שאתן לא יודעות מהן (e למיניהם), כל מה שהוסף לו סוכר או ממתיק אחר באופן מלאכותי. גם "מעדנים" נחשבים למזון מתועש, גם קורנפלקס, ואפילו ה"בייבי ביס" למיניהם – אלה יכולים לשמש כפתרון ברגעים שאין ברירה אבל לא צריכים להוות חלק יומיומי מהתזונה של תינוקות ופעוטות. מזונות שהוסף להם סוכר משבשים את ההנאה של התינוק/ת ממזונות מתוקים באופן טבעי (כמו בטטה, גזר, פירות ועוד), מחלישים את מערכת העיכול ויכולים להוות בסיס לבררנות עתידית.
- מוצרי חלב – להמנע לגמרי מחלב ניגר (זו גם ההמלצה של משרד הבריאות). גבינות רכות – גבינה לבנה, קוטג' וכדומה עשירות מדי לעיכול של תינוקות וילדים וגורמות באופן מובהק ליצירת ליחה. יש מעט ילדים שמתאים להם לאכול מוצרי חלב על בסיס קבוע וגם אצלם – במידה ומופיעה אפילו מעט נזלת – רצוי להוריד את מוצרי החלב מהתפריט באופן מיידי, מכיוון שזה עשוי למנוע התפתחות מחלה. הילדים שתמיד אמליץ להם להוריד מוצרי חלב מהתזונה: ילדים שסובלים מעודף ליחה, אסתמה, אסתמה של העור (אטופיק דרמטיטיס) או בעלי נטייה לאלרגיות. המנעות ממוצרי חלב יכולה להביא לפתרון של הפתולוגיה.
- מזונות מלאים: מזונות מלאים, אף שהם בריאים, מכבידים במקרים רבים על מערכת העיכול של הילדים. עודף סיבים עלול לפגוע בספיגה של הוויטמינים מהמזון. לכן בגילאים הצעירים אני ממליצה להמנע ממזונות מלאים ועשירים בסיבים, או להקפיד על 50% מלא – כך אפשר ליהנות מהויטמינים והמינרלים שנמצאים במזון המלא מבלי להכביד על המערכת.
- מזונות מתובלים מאוד: ילדים לא זקוקים לתבלינים רבים, ורצוי שלא להרגיל אותם לטעמים חזקים מדי שלא נמצאו באוכל מלכתחילה. רצוי לא להמליח כלל, או לפחות להמעיט במלח. יחד עם זאת, תבלינים כמו כמון, שומר, ג'ינג'ר וקינמון יכולים לסייע בעיכול המזון ולכן אפשר להוסיפם בכמות קטנה.
לחצי כאן למעבר לחלק ארבע של המדריך להתחלת מוצקים בתינוקות: הסימנים לכך שתזונת התינוק/ת אינה מותאמת.
לחצי כאן למעבר לחלק הראשון של המדריך להתחלת מוצקים בתינוקות: מתי מתחילים
לחצי כאן למעבר לחלק השני של המדריך להתחלת מוצקים בתינוקות: כמה אוכלים, מתי אוכלים ומה אוכלים