21.6 – היפוך הקיץ – להתחבר לכוחות היאנג הקוסמיים

אני רוצה לדבר על אירוע מיוחד שמתרחש ב-21 ביוני – היפוך הקיץ, היום הארוך ביותר בשנה. מנקודת המבט של הרפואה הסינית, זהו זמן מיוחד שבו האנרגיות בטבע ובגוף האדם מגיעות לשיאן. הרפואה הסינית רואה את הגוף והטבע כמערכת אחת שלמה, ולכן לשינויים עונתיים יש השפעה עמוקה על הבריאות שלנו.

מהו היפוך הקיץ?

היפוך הקיץ, או 夏至 (Xià Zhì), הוא זמן שבו היאנג (阳) מגיע לשיאו. יאנג מייצג את האור, החום והפעילות, ולכן זהו זמן של אנרגיה גבוהה וצמיחה. זהו גם זמן שבו אנו צריכים להיות מודעים לצרכים של גופנו ולשמור על איזון.

תנועת היאנג בטבע ובגוף שלנו

ביום היפוך הקיץ, תנועת היאנג בטבע מגיעה לשיאה. הימים הם הארוכים ביותר, השמש זורחת בשיא כוחה והאור בשיאו – זהו שיאה של פאזת האש מבין חמשת היסודות ברפואה הסינית. החום והלחות יגיעו לשיאם מעט אחר כך, ביולי – אוגוסט, אז נחוש את כבדות פאזת האדמה, שהיא הבאה בתור, לפני הסתיו המיוצג על ידי אנרגית המתכת.

פאזת האש – זמן של צמיחה, פריחה ופעילות מוגברת בכל היבטי החיים. הצמחים בשיא פריחתם, בעלי החיים פעילים יותר, והאור מעניק חיים ואנרגיה לכל יצור חי.

בדיוק כמו בטבע, גם בגוף שלנו תנועת היאנג מגיעה לשיאה בזמן היפוך הקיץ. היאנג בגוף שלנו אחראי על החום, הפעילות המטבולית, זרימת הדם והאנרגיה הכללית. כאשר היאנג בגוף מאוזן, אנחנו מרגישות מלאות באנרגיה, שמחות ובריאות. אך כאשר יש חוסר איזון, זה יכול להוביל לתחושות של חום יתר, מתח ועייפות.

איך לשמור על איזון היאנג בקיץ?

תזונה מתאימה:

בקיץ, כיאה לזמן יאנגי, אנו זקוקות לפחות מזון – ולמזון קל יותר, שמתעכל בקלות ואינו מכביד על מערכת העיכול. אפשר לשתות שייקים מזינים (הקפידי לשלב גם ירקות בשייק ולא רק פירות מתוקים), לאכול מזונות מוקפצים ומותססים, שהן צורות בישול קלות לעיכול ופחות מכבידות.

מומלץ לאכול מזונות מקררים כמו מלפפונים, אבטיח ונענע, שיעזרו לקרר את הגוף ולהוריד את רמות החום הפנימי. גם מלון הוא נהדר, מכיוון שהוא קר פחות ומזין יותר מאבטיח.

להימנע ממזונות חמים ומתובלים מדי שעלולים להעלות את החום הפנימי.

שתיית מים:

לשתות הרבה מים – לא קרים אלא בטמפרטורת החדר – במהלך היום כדי למנוע התייבשות ולהשאיר את הגוף רענן.

תה קר ירוק או תה נענע יכולים להיות אפשרויות נהדרות.

פעילות גופנית מתונה:

פעילות גופנית מומלצת בשעות הבוקר או הערב כאשר הטמפרטורות נמוכות יותר.

להתמקד בפעילויות מתונות כמו יוגה, טאי צ’י או הליכה נינוחה, שיעזרו לשמור על זרימת אנרגיה מאוזנת מבלי להעלות את החום הפנימי.

שמירה על שלווה ואיזון רגשי:

למצוא זמן למנוחה, מדיטציה ונשימה עמוקה כדי להרגיע את הלב והנפש ולשמור על איזון רגשי. חשוב במיוחד לשמור על הנפש שלנו בימים אלה, שבהם רבה הדאגה והמתח ומציפה אותנו מכיוונים רבים ושונים.

להשתדל להימנע ממצבי מתח ולחץ מוגזמים שיכולים להעלות את רמות היאנג בצורה לא מאוזנת.

שינה מספקת:

ככלל, לפי הרפואה הסינית בקיץ הולכות לישון מאוחר, וקמות מוקדם. כמו השמש. ובכל זאת, נסי להקפיד על שינה מספקת ואיכותית. חוסר שינה עלול להפר את איזון היאנג ולהשפיע לרעה על בריאותך הכללית, דבר שעשוי לבוא לידי ביטוי בירידה במערכת החיסונית בסתיו ובחורף.

סיכום

היפוך הקיץ הוא זמן שבו אנו מרגישות את תנועת היאנג בטבע ובגוף שלנו בצורה החזקה ביותר. על ידי מודעות ושמירה על איזון נכון, נוכל לנצל את האנרגיה המוגברת לטובת בריאות ושגשוג אישי. הקשיבי לגופך.

אורלי הדני נוה