התנועה האנרגטית של הסתיו

חוסר מנוחה, אי נחת, עוררות לא ברורה, מוטרדות, קושי להירדם ולישון: אם התחושות האלה  מוכרות לך, דע/י שאולי הסיבה היא פשוט הסתיו.

הסתיו כבר כאן, ממש בעיצומו. הלחות המשמעותית שאנחנו מרגישות באוויר כבר תקופה היא הסימן הכי ברור לכך: הלחות עוזרת למתן את הירידה של החום הגדול שנצבר ונאסף במהלך הקיץ אל בטן האדמה הקרירה, שם הוא ינוח במהלך החורף כדי להתעורר שוב עם בוא האביב.

חילופי העונות הם תקופה של שינוי. זמן שבו היין והיאנג בטבע נמצאים בתנועה גדולה יותר מבדרך כלל, והגוף והנפש שלנו מגיבים אליה. לרובנו קשה עם שינויים, והסתיו מאתגר במיוחד. זו תנועה אנרגטית כבדה של התכנסות וזיכוך המקושרת גם תרבותית עם מושגים כמו חשבון נפש, אשמה וחרטה.

ברמה הגופנית, אופייני בתקופה זו לראות הופעה של ליחה, כאבי בטן – וירוסים של שלשול, עצירות, כאבי פרקים וכאבים אורתופדיים אחרים, תחושה של רצון לישון עם חוסר יכולת להירדם, עצבנות, כעס ואפילו זעם. כל אלה הם ביטויים לתנועה לא תקינה, תנועה שנעצרה ואינה מצליחה להתקדם באופן חלק והרמוני.

כמה המלצות לאורח חיים נכון ומתאים לעונת הסתיו:

  1. תנועה – וכמה שיותר. כשאנחנו בתנועה אנחנו מאפשרות לצ'י ולדם לזרום בגופנו ולהניע את החסימות שמפריעות לתנועה התקינה. איזו תנועה? מה שמתאים לך. אותי האוויר שהתקרר בשעות הערב והבוקר המוקדמות מזמין לצאת להליכה בחיק הטבע, אבל אפשר גם לרקוד, לשחות, לתרגל יוגה או פילאטיס ובקיצור – כל מה שמתחשק.
  2. לשתות הרבה. מים ממיסים את הליחה ועוזרים לה להיות פחות צמיגית. מים גם מרגיעים את הנפש (במיוחד מים חמימים). למי שסובלת מבעיות עיכול מומלץ לשתות חליטות ג'ינג'ר שמחממות ומהרמנות את הקיבה ומניעות את הצ'י בעדינות. הג'ינג'ר יעזור גם לגרון צרוד או כואב.
  3. אוכל חם – מבחינתי נפתחה באופן רשמי עונת המרקים. אנחנו עוד לא בתבשילים הכבדים של החורף (מי אמרה חמין?) אבל מאוד מתאים לאכול עכשיו ירקות אפויים בתנור, אורז, מרקים ומזון מבושל. להפחית בסלטים ושייקים קרים שאולי מכילים הרבה ערכים תזונתיים אבל קשים יותר לעיכול ומקררים את הגוף. לינק למתכון למרק הכתום האהוב עלי.
  4. למי שנוטה לסבול מהתקררויות ומחלות בעונת החורף, אני ממליצה להגיע כבר עכשיו לטיפול כדי לחזק את הגוף ולעזור לו להתכונן לעונה הקרה.

ושיהיה לנו סתיו קריר, נעים ורגוע