אם אתן עוקבות אחריי מזה זמן, כנראה שכבר שמעתן על מחלת האנדומטריוזיס, או בקיצור – אנדו. באופן מפתיע, למרות שהערכות עדכניות מצביעות על כך שאחת מכל שבע נשים תחלה במחלה זו, היא עדיין אינה מוכרת מספיק בציבור הרחב.

 מהי אנדומטריוזיס?

אנדו היא מחלה כרונית דלקתית שבה תאים הדומים לתאי רירית הרחם נמצאים מחוץ לרחם, בעיקר בחלל האגן – בשחלות, בחצוצרות, במעי, ברקטום, על שלפוחית השתן ובמקומות נוספים. מכיוון שהמחלה תלויית אסטרוגן, תאים אלה משתנים לאורך המחזור החודשי ועלולים לגרום לכאבי תופת עזים, שלעתים מביאים לעילפון ואינם מגיבים למשככי כאבים רגילים. הכאבים מתגברים בזמן הווסת, אך יכולים להופיע גם בזמנים אחרים.

לאנדומטריוזיס יש "אחות" שנקראת אדנומיוזיס – מצב שבו תאי רירית הרחם חודרים לתוך שריר הרחם. התסמינים דומים לאלה של אנדומטריוזיס, אך האבחון קשה יותר.

אתגרי האבחון

חשוב לציין שאנדומטריוזיס אינה מחלה שכל רופא/ת נשים יודע/ת לאבחן, ולכן היא נמצאת בתת-אבחון משמעותי. אמנם המודעות עלתה בשנים האחרונות, אך עדיין אני שומעת מנשים רבות שמגיעות לטיפול שלי על מסע ארוך ומתיש של ביקורים אצל רופאים ובדיקות רבות עד שהגיעו לאבחנה הנכונה.

גורם משמעותי בתמיכה בקהילת חולות האנדו היא עמותת אנדומטריוזיס ישראל, שעושה עבודה מדהימה עבור המטופלות בארץ, דבר שאני שומעת גם ממטופלות שלי.

הטיפול באנדומטריוזיס ברפואה סינית ובעיסוי רחם בשיטת סובאדה

לפני כחודשיים וחצי התחלתי לטפל ברפואה סינית ובעיסוי רחם בשיטת סובאדה ביחידה לאנדומטריוזיס בבית החולים שיבא – תל השומר. הן שם והן בקליניקה הפרטית שלי אני פוגשת נשים שסובלות באופן מורכב ומאתגר מהמחלה.

אני שמחה וגאה לומר שהטיפול המשולב – רפואה סינית ועיסוי רחם בשיטת סובאדה, לצד הטיפול המערבי – מסייע ומקל על תסמיני המחלה באופן משמעותי. אני מקווה בעתיד לקדם מחקר שישפוך אור על התועלת שבטיפול בהפחתת הנגעים אצל המטופלות.

תסמינים נפוצים

בנוסף לכאבי וסת חזקים ודימומים וגינליים מרובים ולא סדירים, אנדומטריוזיס עלולה לגרום גם ל:

– נפיחות בבטן ובעיות עיכול

– קושי בהריון

– כאבים לאורך כל המחזור החודשי

– כאב בעת קיום יחסי מין

– ועוד סימפטומים רבים

טיפול ברפואה משלימה בנערות עם אנדומטריוזיס

אנדומטריוזיס יכולה להופיע אצל נשים בכל גיל. במיוחד קרובות לליבי הן נערות הסובלות מהמחלה. אני עצובה על כך שזהו המפגש הראשון שלהן עם עולם המחזוריות הנשית – על כך שהרחם, איבר שעד גיל ההתבגרות לא ייחסו לו חשיבות מיוחדת, הופך להיות מקור לכאב וסבל רב כל כך.

אורלי הדני נוה