על איזון רגשי ברפואה הסינית
האינטואיציה הבסיסית שלנו מודעת היטב לחיבור שבין הגוף והנפש. לכל אחת ואחד מאיתנו יש את נקודות התורפה שנפגעות בעיתות מתח. לאחת מתגברות המיגרנות, לאחרת נתפס הגב התחתון, ואחרת סובלת מנדודי שינה.
בריאות, לפי הרפואה הסינית, משמעה תנועה חופשית של צ'י, דם ורגשות. כששום דבר לא תקוע, כשאנחנו נעות בהתאמה עם העולם החיצוני – עונות השנה, היום והלילה, השעה ביום, וגם בהתאם למצב הפנימי – הגיל שלנו, מי שאנחנו היום, הייעוד שלנו – מי שאנחנו שואפות וראויות להיות – או אז אנחנו בריאות.
חולי משמעו פגיעה בתנועה החופשית של הצ'י, הדם והרגשות: אחד מהם או כולם יחד. כשקורה משהו שלא צריך היה לקרות, כמו טראומה, כשאנחנו נמצאות תחת מתח גדול למשך תקופה ארוכה, כשאנחנו לא אוכלות טוב, או לא ישנות טוב, כשרגש מסוים – פחד, חרדה, צער – משתלט עלינו, כשאנחנו מרגישות שאנחנו לא ממצות את עצמנו, לא ממלאות את ייעודנו, לא חיות את החיים שנולדנו לחיות; כשאנחנו חוות חוסר הלימה עם העולם החיצוני או הפנימי שלנו: כל אלה עלולים להתבטא בגוף ככאב או כמחלה.
התנועה בין הרגשות, הצ'י והדם אינה חד כיוונית. אם אנחנו אוכלות אוכל לא מזין, לא שומרות על הרגלים בריאים, לא עושות פעילות גופנית – אנחנו עלולות לחוש דיכאון, כעס או תסכול הקשורים באופן הדוק לגורמים האלה. הרגשות זורמים בדם. כאשר הדם שלנו מלא ושופע, הוא לא יכול לזרום כהלכה ורגשות כמו כעס ותסכול עלולים להתעורר בנו בנסיון להניע את הגוף.
ואיך הרפואה הסינית מתייחסת לזה? מהות הטיפול ברפואה הסינית היא השבת התנועה התקינה למערכות הגוף. זה נכון בהקשר הגופני ובהקשר הרגשי כאחד. למעשה, אין הבדל בין השניים, כי הגוף והנפש אינם שתי יחידות נפרדות אלא מהות אחת, תנועה אחת. כשאני מטפלת בגב התחתון שנתפס, אני עוזרת לשחרר את המתח שהצטבר בגוף – גם המתח הנפשי. כשאני מקלה על המיגרנות, אני מסייעת לדם לזרום בחופשיות ולרגשות התקועים להשתחרר. לכל חוסר איזון שאני מטפלת בו בקליניקה ישנן משמעויות רגשיות לצד המשמעויות הגופניות. והמטרה שנמצאת בלב כל טיפול – בין אם אני מלווה אותך בטיפולי פוריות או בתסמיני גיל המעבר או כל סיבה אחרת – היא לאפשר את התנועה שתקרב אותך אל מי שאת במהות שלך, כמו שאת. כדי שתחיי את החיים שאת ראויה לחיות.
